top of page

Hartaanval? Uw buur is onderweg


In België krijgen dagelijks ongeveer 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Thuis bijvoorbeeld, of op straat. Vandaag overleeft amper 8% van deze slachtoffers. Velen overlijden nog voor ze het ziekenhuis bereiken.

Wellicht heeft u nog nooit bij deze vraag stilgestaan: wat doet u als iemand in het Groenpark een hartstilstand krijgt? Logische eerste stap is dat u een ziekenwagen belt. Een slachtoffer dat geen hulp krijgt binnen de eerste 6 minuten na een hartaanval, loopt onomkeerbare hersenschade op en heeft slechts een kleine kans op overleven. De hulpdiensten doen er meestal 8 minuten over om ter plaatse te komen, de eerste hulp moet dus komen van omstanders.

Elk jaar zouden vele levens kunnen gered worden als snel de levensreddende handelingen werden uitgevoerd door een opgeleide persoon. Helaas is maar een beperkt percentage van de bevolking opgeleid om eerste zorgen toe te dienen.

Wij zullen niet machteloos afwachten; we hebben in het Groenpark de focus gelegd op eerstehulpverlening en reanimatietechnieken. Samen volgden we een cursus reanimatie, dit in samenwerking met AZDELTA - spoedarts Dr. Willem Stockman CPR-Reanimatie. Welke zijn de levensreddende handelingen? Hoe reageren bij een ongeval thuis, op het werk of in het verkeer? Vele vragen die tijdens deze opleiding ‘levensreddend handelen’ werden beantwoord.

bottom of page