top of page

Bedankt dat je erbij was


Welkom op ons “FEEL GOOD MOMENT”. Het voelt echt goed om elkaar weer fysiek te kunnen ontmoeten.


Het feit dat we hier samen zijn, brengen wij rechtstreeks in verband met de wateroverlast van 2016. Als wijkwerking hebben we toen initiatief genomen en zijn we met een sterk dossier naar stad Roeselare gestapt. We kregen waar we om gevraagd hadden: een keermuur tegen wateroverlast. Dat gaf ons de ‘courage’ om in 2017, met een even sterk dossier over de toestand van ‘de beke en ’t wandelpad’ naar stad Roeselare te stappen. De jury noemde ons project ‘Collievlinderpad’, een unicum in Roeselare.


Het project “Collievlinderpad” is opgebouwd rond vijf aandachtspunten: Ontmoeting, Groen & Biodiversiteit, Educatieve Inbreng, Wederzijdse Betrokkenheid en Kunst & Cultuur.


Vandaag staan Ontmoeting en Kunst & Cultuur centraal.


Zopas werd het petanqueplein officieel ingespeeld. We noemen het plein graag ‘ontmoetingsplein’ of kortweg "’t pleintje". Momenteel loopt er een ‘kleine petanquecompetitie’ waarbij er 91 wedstrijden worden gespeeld, 91 maal ontmoeten buren elkaar en… die petanqueteams hebben ronkende en schuimende namen: Duo Mystique, Les Cochonnets, De Jupilekes, De Omerkes… om er maar enkele te noemen. Er wordt gespeeld met het mes tussen de tanden en sportieve intimidatie is nooit ver weg… zoals De Ricardjes, die starten iedere wedstrijd met hun tegenstander te trakteren op een Ricard, De Mislukte Petankertjes die doen de ‘Mexican Wave’ en De Schutters die intimideren door het nemen van hun tijd. Neem het van mij aan, nu al zijn er nieuwe banden en vriendschappen ontstaan.


Met cultuur, in de brede zin van het woord, willen we het 'Collievlinderpad' aankleden. Cultuur brengt verbeelding en verbinding in de wijk. Het abstracte kunstwerk stond jaren in de voortuin van Germain en Frieda in de Platanenstraat. Toen ze beslisten om het Groenpark te verlaten, schonken ze het kunstwerk aan de wijk.

De herinnering aan het kunstwerk doet ons onmiddellijk denken aan de naam die aan het kunstwerk werd gegeven door de doorsnee Groenparker: “de dikke madame, zwangere vrouw, de bieeste,…" maar, naar de buitenwereld toe hadden de Groenparkers er respect voor en noemden ‘hun’ kunstwerk: “Het Standbeeld”

Mensen die op bezoek kwamen naar Groenpark kregen gegarandeerd als routebeschrijving: “Ge rijdt via de Iepersestraat het Groenpark binnen en dan aan ‘Het Standbeeld’ naar links of aan ‘Het Standbeeld’ rechtdoor en dan naar rechts."

Wanneer we verder grasduinen in de geschiedenis van het Groenpark dan zien we dat in 1975, op ons eerste wijkkrantje als logo, een tekening van ‘Het Standbeeld’ prijkt.


Voor de naam van het kunstwerk hebben wij ons laten leiden door een citaat van de Engelse schrijver Samuel Johnson “De ware kunst van de herinnering is de kunst van de aandacht.” Het kunstwerk krijgt de naam “de herinnering”. Het werk zelf is de ‘polyestermal’ van een kunstwerk van de hand van de Roeselaarse kunstenaar Erik Dejonckheere. Na 47 jaar weer en wind te trotseren was een renovatie dringend nodig. Via ‘Wijk in actie’ werden er fondsen gesprokkeld voor het project. De renovatie is het werk van beeldend kunstenaar SIVA, de artiestennaam van Siebe, Siebe Vanderheere, onze wijkleverancier van kunst. SIVA koos voor een grondige aanpak en gaf het kunstwerk een persoonlijke touch.”


Frieda en Germain… Groenparkers hadden het gevoel dat “dank U” zeggen niet genoeg was om jullie te bedanken, daarom doen we het graag met bloemen.


Bedankt aan Stad Roeselare. Als we het lijstje overlopen van wat allemaal gerealiseerd werd na de wateroverlast van 2016, dan is dat niet min. En het mooie aan het verhaal is, wij bellen niet meer naar de dienst Groen, naar de dienst Water, naar de dienst Milieu, naar de dienst Samenleven… Alle diensten kregen een naam. Wij bellen nu naar Griet, Martine, Eline, Tania, Thomas, Geline, Giovanni, Hans, Jannique… we belden naar Vanessa… Het Collievlinderpad bracht het lokaal bestuur dichter bij de wijk en we hebben van elkaar geleerd.


En last but not least: bedankt en proficiat aan Siebe, Je hebt ons kunstwerk op een unieke en bijzondere manier zichtbaar gemaakt. Proficiat!


Roeselare, 25 september 2021

bottom of page