Projectvoorstel BURGERBEGROTING

Kunst Op Stap; sociale interactie door kunst. Als eerste krachtgebied met een burgerbegroting willen we iets op gang brengen door een gezamenlijk project op poten te zetten met een knipoog naar ‘Kunst’. Door kunst naar de wijken te brengen, creëren we een nieuwe dynamiek die enerzijds kunstliefhebbers tot in de wijken brengt en anderzijds een extra dimensie toevoegt aan de buurt zélf ten voordele van zijn plaatselijke bewoners.
‘Kunst kent geen beperking’, ‘Kids Art’ en ‘Samen kunst maken’ zorgen straks voor leuke creaties en kleurrijke verrassingen in het Krachtgebied Groenpark-Meiboom, de aanzet van ‘Kunst Op Stap’. De kunstwerken blijven er voor een bepaalde tijd staan, om dan op termijn ‘Op Stap’ te gaan naar een ander krachtgebied die mee stapt in dit warme verhaal. Bij elke verhuis plaatst een volgende kunstenaar een nieuw werk. We gaan voor een kunstproject in de openbare ruimte waarbij een in het oog springende onaantrekkelijke plek door toevoeging van een kunstwerk een andere betekenis krijgt en belangrijk wordt voor de omgeving. Wat ons project nog unieker zou kunnen maken is een internetmuseum ‘Kunst Op Stap’. Dat zou inhouden dat van alle kunstenaars hun creatie en de locatie ervan online worden geplaatst. We denken hierbij aan de site van Stad Roeselare.
De buurt, is voor de bewoners een middel om zich te bewegen in de omgeving en een uitbreiding van hun habitat. Men woont niet alleen in zijn woning, maar ook in zijn buurt. Daarvoor is het van belang dat de buurt aantrekkelijk is, men er zich veilig voelt en dat de omgeving uitnodigt tot sociale interactie. Een kunstwerk is iets van de buurt. Er wordt over gepraat, het verandert de buurt. Doordat het uniek is, zet het de buurt op de kaart. Het maakt mensen trots op hun buurt. Slordige, verloren plekken worden weer aantrekkelijk. Mensen leren elkaar kennen door de kunstwerken: de verbondenheid met de buren en de buurt verbetert.