top of page

Projectvoorstel BURGERBEGROTING


Hoeveel boeken hebben we niet in huis die we nooit meer zullen herlezen? Deze willen de Groenparkers delen met buren in het krachtgebied, maar ook met onbekenden! Met onze “Groenparkbieb” geven we onze boeken een tweede leven. Er is er nog geen openbare boekenkast bij ons in de buurt. Daarom starten we er zelf eentje! Het idee is simpel: iedereen kan boeken lenen én boeken terugzetten in de kast. Het motto: Take a book, leave a book.


Buren zagen zo’n leuke openbare boekenkast in Leuven en hebben toen gevraagd of dit niet een goed idee zou zijn om in het Groenpark ook te doen. Daar werd in huidige coronatijd zo enthousiast op gereageerd dat we nu het initiatief hebben genomen om dit samen met buren te gaan doen. We hebben een timmerman in het Groenpark die samen met enkele Groenparkers het timmerwerk zal doen met inachtneming van de corona-maatregelen. Verder zal kunstenaar SIVA de boekenkast als kunst in het straatbeeld te integreren.


Er is nog geen openbare boekenkast in de buurt.

De “Groenparkbieb”; de openbare boekenkast in het Groenpark die buren van het krachtgebied verbindt! Er zal sociale controle zijn. Hilde en Bernard uit de Beukenstraat worden de beheerders van “Groenparkbieb”. Verder is het de bedoeling om onze leeservaring van een boek via een briefje in het boek te delen. In de “Groenparkbieb” zal een gastenboek liggen, mensen kunnen daarin reageren en bijvoorbeeld ook aangeven welke boeken ze heel graag zouden willen lezen. Ja,… en ergens dromen we er ook van om voorleesmomentjes te organiseren voor klein én groot.


Steeds meer buren hebben last van de crisis; corona laat zich voelen in hun portemonnee of er wordt om andere redenen bezuinigd. Zo verdwijnen er steeds meer bibliotheken of moeten boekwinkels hun deuren sluiten. Tegelijkertijd zie je steeds meer vergelijkbare burgerinitiatieven ontstaan. Samen een auto delen, planten ruilen, tegen een kleine vergoeding koken voor een ander: noem maar op. De “Groenparkbieb” sluit aan bij deze trend. En kunst vervult een grote rol in de wijk. Kunst is in staat mensen met elkaar te verbinden. Dat wordt niet alleen een blijvend feest voor het oog maar ook voor het boek én de lezer. Alle voordelen van lezen zijn al honderden keren onderzocht en bewezen. Lezen is zo belangrijk !


> Lees meerbottom of page