top of page

Projectvoorstel BURGERBEGROTING


Elk jaar zouden vele levens kunnen gered worden als snel de levensreddende handelingen werden uitgevoerd door een opgeleid persoon. Helaas is maar een beperkt percentage van de bevolking opgeleid om eerste zorgen toe te dienen. Met het project geven we iedere bewoner van het 'Krachtgebied Groenpark-Meiboom' de kans om gratis een eerstehulpcursus te volgen. Een slachtoffer dat geen hulp krijgt binnen de eerste 6 minuten na een hartaanval, loopt onomkeerbare hersenschade op en heeft slechts een kleine kans op overleven. De hulpdiensten doen er meestal 8 minuten over om ter plaatse te komen, de eerste hulp moet dus komen van omstanders. Elke seconde is dus van belang.


In België krijgen dagelijks ongeveer 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Thuis bijvoorbeeld, of op straat. Vandaag overleeft amper 8% van deze slachtoffers. Velen overlijden nog voor ze het ziekenhuis bereiken. Wellicht heeft u bij deze vraag nog nooit stilgestaan: Wat doet u als iemand in de straat een hartstilstand krijgt? Logische eerste stap is dat men een ziekenwagen belt. Met het project willen we in het Krachtgebied Groenpark-Meiboom de focus leggen op eerstehulpverlening, reanimatietechnieken en gebruik AED toestel en niet machteloos wachten op de ziekenwagen, iets doen is altijd beter dan niets doen. Onze handen kunnen buren redden! Het volgen van een eerstehulpcursus en het leren reanimeren maakt u alerter bij gevaar en laat u ook tijdig ingrijpen. De gedegen kennis van eerste hulp zal bovendien een hele geruststelling zijn voor de omgeving. En vooral niet vergeten: iedereen plukt ook de blijvende vruchten van de nieuwe verworven kennis.


Wij zullen niet machteloos afwachten; we hebben reeds in 2017 in het Groenpark de focus gelegd op eerstehulpverlening en reanimatietechnieken. Samen volgden we een cursus reanimatie, dit in samenwerking met azdelta. 51 Groenparkers zijn er klaar voor en krijgen om de twee jaar een refresh cursus!


Comentarios


bottom of page