top of page

Projectvoorstel BURGERBEGROTING


Het Groenpark wil vlinders onder de aandacht brengen. De natuurlijke biotoop van heel wat soorten staat immers onder druk. We willen alle bewoners van het krachtgebebied Groenpark-Meiboom betrekken bij ons project. Het Collievlinderpad, dat loopt vanaf Beukenstraat tot Westlaan is nu al een pad met een verhaal, een verhaal van geduld en doorzettingsvermogen. We stellen voor om een gedeelte van de burgerbegroting te spenderen aan de aankoop van vlinderstruiken, die we gratis gaan verdelen onder de bewoners van het krachtgebied. Per woning kan je gratis één vlinderstruik bekomen om te planten in je tuin of voortuin. De plant wordt vlinderstruik genoemd omdat hij veel vlinders aantrekt en bloeit van juli tot september. De struik kan zo'n drie meter hoog worden en bestaat in verschillende kleuren; lichtpaars, donkerpaars, roze en wit.


Geen andere plant heeft een zo onweerstaanbare aantrekkingskracht op onze fladderende zomerjuweeltjes als de vlinderstruik. Ze brengen ook mensen samen ! De feestelijke aanplantdag wordt een dag van ontmoeting.


Vlinderstruik: goed of slecht? Vlinderstruiken komen oorspronkelijk uit China. Bij ons vertonen ze invasief gedrag. In landelijk gebied, en in de buurt van bos- en natuurgebied zet je een vlinderstruik beter niet in je tuin. Of je kiest voor een steriele cultivar die niet uitzaait, bijvoorbeeld 'Argus White'. Zorg daarnaast voor veel inheemse waardplanten waar vlinderrupsen van kunnen eten. Midden in de stad is er veel minder gevaar en kun je er maar beter van genieten.

bottom of page